Novemberi programok

November 9. Szerda 17:30

A magyar tudomány napja vetélkedő.

Több mint két évtizede a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére November 3-án országszerte megemlékeznek a magyar tudósokról, gondolkodókról, és a tudományokban hazánkért a nemzetért és az emberiségért végzett tudományos munkáságukról, kutatásaikról, találmányaikról.

A hagyományt követve, minden évben kollégiumunk is házi rendezvény tart, ahol a magyar tudomány és az abban közreműködőkről szóló vetélkedőn mérhetik össze diákjaink a témában műveltségüket.

 

November 11. Péntek 15:00 óra

Kollégiumi őszi kirándulás a Pálvölgyi cseppkőbarlangba.

Budapest II. kerületében található barlangrendszert 1904-ben fedezték fel, azóta mintegy 29 kilométernyi járata került feltárásra. A nagy nyilvánosság számára megnyitott járatok teljesen kiépítettek, és biztonságosan végig járhatók az „utcáról bejött tapasztalatlan barlangászok” számára is. A föld alatt haladó egész évben tizenegy fokos átlag hőmérsékletű túra útvonalon százezer évnyi meseszépé alakult cseppkövek, sziklaalakzatok fogadják a látogatót, a szerencsésebbeket még talán denevéreket is láthatnak. A túra útvonala 500 m.

 

November 16. Szerda 15:00 óra

Empátia nap a Váci Mihály Kollégiumban.

Az intézmény évek óta helyszíne ennek a rendezvénynek, mely nemes célja, hogy a fiatalok megismerjék és közelebb kerüljenek, a fogyatékkal élő embertársaikhoz. Hirdetve, ezzel is, hogy napjaink társadalmi békéjének és jövőjének alapköve, hogy toleránssá és befogadóvá váljanak az felnövő nemzedékek. Ennek megvalósításához, nagyon fontos, az önkéntesség, és a diák közösségi szolgálatok tevékenysége melyek szintén képviseltetik magukat, ezen napon.

 

November 16. Szerda 15:30 (fiú egyéni), November 17. Csütörtök 15:30 (lány egyéni)

Kisfaludy kupa sakkverseny a Kisfaludy Károly Középiskolai Kollégiumban.

A vetélkedőn, évek óta részt vesznek kollégiumunk diákjai is. Minden évben jó eredménnyel végzünk, sőt tavaly meg is nyertük a kupát. Köszönhető ez, Németh Gábor nevelőtanár úr lelkiismeretes felkészítésének. Drukkolunk az idén is benevezett játékosainknak!

 

November 17. Csütörtök 17:00

Szavaló verseny a József Attila Kollégiumban.

Kollégiumunk hagyományai szerint, az első évfolyamosok, az ősz folyamán egy házi szavaló versenyen vesznek részt, mely célja a műveltetés és a tehetségek felfedezése, az elkövetkező évek kollégiumi, iskolai, kerületi vagy országos versenyei számára. Az idén József Attila, és évfordulós költők verseiből választhattak a diákok. A megmérettetésen természetesen a felsőbb évfolyamosok is részt vehetnek.

 

November 24.

Budapesti Középiskolások mesemondó versenye.

A Vécsey János leánykollégium látja vendégül a versenyt. A mesemondás, mint műfaj ez elmúlt évtizedek óta reneszánszát éli, történelme pedig több évszázadra nyúlik vissza a magyar folklórban. Diákjaink évek óta visszajáró vendégei az eseménynek ahol, mindig az dobogósok közé jutottak. Reméljük az idei mesélőink is a közönség és a zsűri kedvenceivé válnak.

 

November 27. Vasárnap

Adventi időszak.

Az elkövetkezendő napokban, adventi és kézműves programok várják a diákokat, ill. koszorúk, dekorációk készítése veszi kezdetét. A karácsonyt megelőző negyedik vasárnap az Advent kezdete, mely a keresztény egyházi év első napja is, és az úr eljövetelét várja, azaz Krisztus karácsonyi születésének napját.

 

November 29. Kedd

József Attila Kollégium Szépolvasó versenye.

Sajnos napjainkban egyre inkább hátérbe szorul az olvasás, és ezzel párhuzamosan a nyomtatott könyvek kultúrája. A minden évben megrendezésre kerülő vetélkedő egyik célja, ennek a tendenciának a háttérbe való szorítása, ill. a fiatalok érdeklődésének felkeltése az olvasás, a könyv, a betűkbe rejtett kincsek értékei iránt.