Az 56-os események történelmünk legdicsőségesebb és egyben legtragikusabb lapjaira tartoznak. Az 1956-os forradalom során sok kamasz is az utcákra vonult, közülük többen az életüket adták a szabadságért. A mi fiataljainknak talán könnyebb átérezni azoknak a napoknak a súlyát és veszteségét, ha az eseményeket egy rendhagyó szemszögéből ismerhetik meg és olyan embertől hallják, aki személyesen is átélte az 56-os történéseket.

Október 21-én az ’56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója, Murányi Levente (56-os elítélt) látogatott a kollégiumba előadást tartani a fiataloknak. Az előadást nagy érdeklődés követte, hiszen olyan hiteles embertől hallhattuk az eseményeket, aki fiatalon maga is részt vett a harcokban. Az előadás személyes történeteken alapult, egyenesen egy Corvin közi harcostól, akit kamaszfejjel, fiatal társaival együtt utolért a kommunista rendszer vezérelte kegyetlen megtorlás, így koncepciós perek áldozata lett és a börtönt is megjárta.

Murányi Levente személyesen is fontosnak tartja, hogy minél több fiatalnak átadja élményeit és tapasztalatát és küldetésének tekinti, hogy a mai ifjúság számára továbbadja, megőrizze azt az elvet, amelyet történelmünk már oly sokszor bizonyított – akár az ’56-os események során is – hogy összefogással semmi sem lehetetlen.

A kollégistáknak egybehangzóan tetszett az előadás, megérintette őket, és úgy gondolom segített nekik azonosulni a bemutatott történelmi kor fiataljaival.

error: Content is protected !!