Tanulmányi kirándulás

a Budaörsi Kő – hegyre

2018. október.12.

Testet, lelket felüdítő, jó hangulatú kirándulást szerveztünk a Budaörsi Kő – hegyre.

Közel 50 diákunk és a nevelőtestület töltött egy egész délutánt a szabadban.

Ákos János – kollégiumunk korábbi igazgatója – vezette a helytörténeti kirándulást:

A budaörsi Kőhegy szakrális hely, hiszen a tetején található a kereszt és a kápolna, továbbá a Szentháromság szobor és a barlangok. 

Budaörs jelképe, amelynek az eredetijét 1895-ben állították.

Az 1950-es évek elején sajnos eltávolítottak.

A város összefogással 1995-ben pótolta az eredeti formájában.

A kápolnát eredetileg Wendler Ferenc (1815-1897) budaörsi, istenfélő földműves építette 1855-ben. A történet szerint több alkalommal megjelent neki Szűz Mária és egy alkalommal kijelentette neki, hogy: „Én vagyok a szeplőtelen fogantatás.” Miután egy bányaszerencsétlenség után Mária segédletével életben maradt, elhatározta, hogy örök időkre emléket állít a Kőhegyen a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére.

A tervével eleinte sok nehézségbe ütközött, mert a helyi pap is lebeszélte a kápolna építéséről és – megint csak a történet szerint – még az ördög is fenyegette a jelenéseivel. Ennek ellenére 1855 tavaszán rokonokkal és helyiek segítségével megkezdték a Kőhegyre felvezető út építését, majd májusban a kápolna építését, amely októberre el is készült és felszentelték a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére.

 

Feleségének halála után Wendler Ferenc elhatározta, hogy a kápolnáról az élete hátralevő részében megfelelően kíván gondoskodni, és a kápolna melletti sziklába egy barlangot vájt, hogy ott a kápolna közelségében élhessen. 1872-ben kezdte el kiásni kereszt alakban a barlangot, amelybe 1878-ban be is költözött. Élete hátra levő részét itt élte le békésen Szűz Mária szolgálatában. A faluba már nem ment le, a gyermekei látták el őt élelemmel. A barlangban állt egy hosszú láda, amely ágyként szolgált, a fekhely felett rózsafüzér, a falon egy kereszt és egy szenteltvíztartó volt. A tűzhelye alatt áll egy márványtábla a következő felirattal: „Családi otthon Wendler Ferenc örököseinek maradjon meg örök időkre, 1872.”

A barlang három részből állt: a legnagyobbik helyiség körülbelül 3 méter hosszú, 2 méter széles és 2 méter magas volt, itt Haag Rudolf domborműve volt látható, amely Krisztust ábrázolta Pilátus előtt. A másik fülke 1900-ban készült el, melyben egy teljes életnagyságú Krisztus-szobor állt.

Wendler egyik dédunokája Grósz Mátyás 1934-ben jelentősen kibővítette a barlangot és remeteként élte itt az életét.

A kápolnát 2003-ban, a budaörsiek összefogásával, nagyobb részben adományokból és kisebb részben önkormányzati támogatással építtette újjá a budaörsi német nemzetiségi önkormányzat.

A bátrabbak és kitartóbbak megmászták Ránky tanár úr vezetésével az Odvas – hegyet is

error: Content is protected !!