Testet, lelket felüdítő, jó hangulatú kirándulást szerveztünk
2019. november 9-én a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi barlangba. Közel 30 diákunk Ránky Dezső tanár úr vezetésével egy szombat délelőttöt töltött el a barlanglátogatással.  

A Pál-völgyi-barlang hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek, és a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogatott a kollégisták számára. Meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába visz el.

A Szépvölgy és a Rózsadomb alatt rejtőző nagy fővárosi barlangrendszerek egyik leglátványosabb területe az 1930-ban felfedezett Szemlő-hegyi-barlang. A barlang befoglaló kőzetét a mintegy 40 millió éves Szépvölgyi Mészkő Formáció rétegei alkotják. A sárgásfehér, hullámosan rétegzett felső-eocén mészkövek könnyen felismerhetők a bennük tömegesen előforduló ősmaradványok (fésűskagylók héja, tengeri sünök vázdarabjai) alapján. A budai barlangok közül a Szemlő-hegyi volt az első, amiről bizonyosnak vélték, hogy melegvizes eredetű.

error: Content is protected !!